Sähkökäyttöiset Mono ja Hydro veneet

Mono eli yksirunkoveneet (Offshore):

Mini MONO, runkotyyppi yleensä syvä-V, tai loivempi semi-V, pohja on usein varustettu yhdellä tai kahdella portaalla. Vapaa tyyppinen sähkömoottori (t), yleisimmin nykyään brushless- tyyppinen sisä tai ulkopyörijä. Moottorissa ja säätimessä vesijäähdytys. Potkuri- ja peräsinripustus on asennettava peräpeilin ulkopuolelle, eli veneessä on ns. pintapotkuri. Veneen maksimipituus 450mm ja minimipaino 450g. Akun (yleensä Lipo) kennomäärä 2-3S ja kapasiteetti max. 20Wh.

MONO 1, vapaa sähkömoottori (t). Perusrakenne samoin kuin Mini Monossa. Veneen pituus vapaa. Yleensä 550-680mm. Akun kennomäärä 2-3S, kapasiteetti max 58Wh (esim. 3s 5200 mAh)

MONO 2, vapaa sähkömoottori(t) rakenne sama kuin MONO 1. Pituus yleensä 650-800mm. Akun kennomäärä 4-6S, kapasiteetti max 116Wh. Eli akku voi olla esim. 5S 6200mAh.

Monoveneet on useimmiten varustettu veneen pituus suuntaan rakennetulla ns. oikaisukammiolla, joka veneen kaatuessa täyttyy vedellä ja kääntää veneen automaattisesti oikeinpäin. Veneen kisa voi jatkua vain muutaman sekunnin pysähdyksen jälkeen normaalisti.

Kaikissa MONO luokissa ajoaika 6 min. Max 8 kilpailijaa/ venettä / erä.

Hydro eli monirunkoveneet

Mini HYDRO on runkomalliltaan erillisillä ponttooneilla varustettu ns. outrigger. Veneen maksimipituus on 450mm. Meillä kansallisesti keskirungon maks. pituus on 500mm. Perusvarusteet, moottori, nopeudensäädin, akut ja potkuri/ peräsinjärjestelmät ovat samat tai saman kaltaiset kuin luokassa Mini MONO.

HYDRO 1 Perusrakenne sama kuin Mini Hydro. Rungon pituus vapaa, yleensä n.600-700mm. Perusvarusteet, moottori, säädin, akut, potkuri-peräsinjärjestelmät kuten MONO 1.

HYDRO 2 on rakenteiltaan kuten suurennettu HYDRO 1, rungon/veneen pituus n.650-900mm. Perustekniikka kuten MONO 2.

Sähkö Mono ja Hydro luokkien lähtö tapahtuu laiturilta ratakuvion mukaisesti viistosti poikki radan ja oikean päädyn ympäri. Rataa kierretään myötäpäivään. Sammuneita tai kaatuneita veneitä ei saa eikä voi noutaa erän aikana.

Hydroluokissakin ajoaika on 6 minuuttia ja erässä on samanaikaisesti enintään 8 venettä.

Vain nopeusennätys tarkoitukseen rakennetulla sähköhydrolla on ajettu (v.2018)radio- ohjattujen pienoisveneiden nopeusennätys: yli 315 km/ !

Mono ja Hydro rata, pituus 60m, korkeus 15m

Mono ja Hydro rata, pituus 60m, korkeus 15m